Odpowiednia obróbka termiczna warzyw jest niezwykle istotna. W zależności od techniki, jaką sobie obierzemy, możemy zachować jak najwięcej witamin i wartości odżywczych. Dla osób na diecie bądź takich, które ze względów zdrowotnych zalecany mają konkretny sposób żywienia, najkorzystniejsze będzie gotowanie na parze. Podpowiadamy, jak przygotować smaczne i zdrowe warzywa na parze.
Warzywa to samo dobro. Każdy człowiek potrzebuje spożywać je w jak największych ilościach, aby dostarczyć swojemu organizmowi wszystko, czego ten potrzebuje. Wiele warzyw nadaje się do spożycia zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej, są również takie, których bez uprzedniego przygotowania spożyć nie można. Warzywa gotowane na parze są nie tylko źródłem cennych witamin i składników, ale stanowią także pyszny dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę. Można przyrządzić je na rozmaite sposoby, dodać różne przyprawy, podać z sosem lub uprzednio zamarynować.
Wykazano, że w trakcie gotowania na parze warzywa tracą mniej witamin i pożytecznych dla człowieka składników niż podczas pieczenia, czy standardowego gotowania, podczas którego wszystkie witaminy zostają w wodzie. Proces gotowania na parze stwarza dla pożywienia odpowiednie warunki i nie wydziela szkodliwych substancji chemicznych.
Do odpowiedniego funkcjonowania organizmu potrzebujemy na przykład witaminy C, która jest odpowiedzialna za naszą odporność na infekcje. Jest ona niezwykle wrażliwa na różne techniki obróbki pokarmu. Znajduje się w takich warzywach jak brukselka, papryka czy brokuł, dlatego warto przygotować je na parze. Głównym powodem, dla którego ludzie decydują się gotować w ten sposób, jest dieta. Nie da się ukryć, że warzywa na parze są zbawienne dla organizmu. Przede wszystkim są lekkostrawne i zdrowe, a do tego smaczne. Z tego względu często zalecane są też pacjentom po operacjach, chorujących na cukrzycę lub zespół jelita drażliwego.
Jednym z pierwszych kroków jest wybór odpowiednich warzyw do obróbki termicznej. Jakie warzywa na parze będą smakować najlepiej? Warto wybrać: marchewkę, kalafiora, brokuł, ziemniaki, bataty, cukinię, seler, buraki, bakłażan, groszek i fasolę. Na parze można gotować zarówno świeże, jak i mrożone warzywa, których przygotowanie będzie nieco krótsze niż tych pierwszych. Po przygotowaniu warzyw, ich obraniu lub umyciu, należy umieścić je na sitku nad wrzącą wodą i przykryć pokrywką. Ile czasu gotować warzywa? Aby zachować drogocenne witaminy, należy robić to przez 15-20 minut w przypadku świeżych warzyw. W przypadku mrożonych producent zwykle podaje czas gotowania na opakowaniu. Warzywa należy gotować w temperaturze nie wyższej niż 100 stopni Celsjusza, chyba że robimy to w szybkowarze, w którym temperatura wynosi 120 stopni. Warto pamiętać, że po zagotowaniu wody i wyłożeniu warzyw, woda nie powinna mocno wrzeć tylko lekko mrugać.
Warzywa wcale nie muszą być mdłe. Jeżeli lubisz wyraziste smaki, nie musisz z tego rezygnować. Nie zniechęcaj się, tylko poeksperymentuj! Bogactwo smakowe ziół takich jak bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, koperek, natka pietruszki świetnie będzie komponować się z warzywami. Możesz wykorzystać też inne przyprawy takie jak słodka lub wędzona papryka, czosnek granulowany i inne.
Dobrym pomysłem na podkręcenie smaku jest podawanie warzyw na parze z sosem. Często przygotowuje się go na bazie oliwy z oliwek z dodatkowymi przyprawami lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W sklepach jest także wiele gotowych mieszanek do rozrobienia z wodą i olejem roślinnym, jednak znacznie bardziej dietetyczny sos do warzyw na parze, to ten przygotowany samodzielnie. Smaczny będzie również dip na bazie jogurtu, z jakimi tylko dodatkami zechcemy, mogą być to: czosnek, świeże zioła, przyprawy, sok lub skórka z cytryny.
Powszechnie stosowana jest również marynata do warzyw na parze. Do zamarynowania świetnie nadadzą się np. brokuły lub kalafior. Marynatę robi się zazwyczaj na bazie oliwy, z dodatkiem przypraw takich jak: zioła, czosnek, papryka, kurkuma. Warzywa obtacza się w marynacie przed gotowaniem, aby miały czas na zyskanie smaku i aromatu.
Niektórzy stawiają też na mniej dietetyczne rozwiązania i ugotowane warzywa na parze polewają masłem lub podsmażoną bułką tartą (np. fasolkę szparagową).
Jednym z najczęściej wybieranych i najbardziej funkcjonalnych urządzeń do gotowania na parze, jest parowar. Parowar to kilkupoziomowy sprzęt elektryczny, w którym możemy jednocześnie przygotować na parze wiele produktów. Warto postawić na niego, jeżeli zależy nam na zdrowym odżywianiu. Z parowarem łatwo i szybko przygotujesz zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
Do gotowania na parze służy także szybkowar, który gotuje produkt pod ciśnieniem pod pokrywą. Para nie ma ujścia przez szczelnie zamknięte naczynia i powoduje szybkie ugotowanie warzyw. Ten sprzęt świetnie zda rezultat u osób, którym zależy na czasie.
Dla miłośników kuchni świata, w tym kuchni azjatyckiej, odpowiednim wyborem będzie chiński parownik bambusowy, który złożony jest z kilku bambusowych pojemników. Taki produkt musi być umieszczony w woku wypełnionym wodą.
A jak gotować warzywa na parze bez parowaru? Wcale nie trzeba specjalnie inwestować w konkretny sprzęt, aby się zdrowo odżywiać. Wystarczy do tego garnek z odpowiednią ilością wody, na to dobrze umocowana ściereczka, sitko lub durszlak, na których umieścimy warzywa, a to wszystko powinno być przykryte pokrywką. Jest to dobry i tani sposób gotowania na parze.
Warzywa na parze będą świetnym dodatkiem do każdego rodzaju obiadu. Tradycyjny schabowy z ziemniakami, zapiekanka, makaron a może ryż z kurczakiem? Pasują do wszystkiego, ale mogą być również podawane samodzielnie.
Przykładowy, najprostszy przepis z dodatkiem warzyw gotowanych na parze:
Składniki:
– 1 średniej wielkości filet z kurczaka
– 100 g ryżu (torebka)
– 1 papryka czerwona
– 0,5 brokułu
– 0,5 kalafiora
– 2 marchewki
– 50 ml oliwy z oliwek
– 5 ml soku z cytryny
– sól, pieprz, papryka słodka, oregano, czosnek granulowany, tymianek
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka pokrój w kostkę, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw czosnkiem granulowanym, słodką/wędzoną papryką, solą, pieprzem, oregano. Odstaw do zamarynowania i do osiągnięcia temperatury pokojowej (kurczak w takiej temperaturze szybciej się przyrządzi).
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej bez torebki. Dla smaku i walorów estetycznych możesz dodać szczyptę kurkumy.
Oddziel różyczki brokułu i kalafiora. Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Paprykę pokrój w większą kostkę. Postaraj się pokroić warzywa na podobną wielkość, wtedy ugotują się w podobnym czasie. Warzywa umieść w parowarze lub na durszlaku nad gotującą się wodą. Warto pamiętać, że marchew gotuje się nieco dłużej od pozostałych warzyw, dlatego należy umieścić ją na najniższym piętrze parowaru.
Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kurczaka, smaż i mieszaj do momentu, aż kurczak będzie miękki i upieczony w środku.
Przygotuj sos do warzyw: 3 łyżki oliwy, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, tymianek, papryka, oregano.
Wyłóż na talerz ryż, kurczaka oraz warzywa na parze. Polej warzywa sosem i zajadaj ze smakiem!
Reasumując, warzywa na parze to świetna alternatywa dla słodkich lub słonych, niezdrowych przekąsek. Tak przygotowane, są bogactwem naturalnych składników, witamin i antyoksydantów. Warto zatem gotować je na parze, aby wydobyć z nich to, co najlepsze.
Szybkowar Gerlach First 6l Pojemność: 6 l Możliwość mycia w zmywarce Możliwość używania na kuchniach indukcyjnych Sterowanie pokrętłem |
sprawdź cenę | |
Parowar Amica Lunaris PT3011 Moc: 900 W Pojemność zbiornika na wodę: 1.1 l Liczba programów: 6 Automatyczne wyłączenie Wyświetlacz LCD Aromatyzer |
sprawdź cenę | |
Parowar Ariete 911 B-healthy Steam Moc: 800 W Liczba pojemników: 3 Wskaźnik poziomu wody Programator czasowy Automatyczne wyłączenie |
sprawdź cenę |