Nowoczesnymi płytami indukcyjnymi możemy sterować o wiele precyzyjniej niż płytami gazowymi. Większość z nich posiada dotykowe panele sterowania, dzięki którym obsługa jest niezwykle szybka i wygodna. Tylko nieliczne, najczęściej stylizowane modele mają pokrętła. Innowacyjne slidery umożliwiają płynną regulację mocy grzania i błyskawiczną reakcję w przypadku wykipienia potrawy. Sterowanie płytą indukcyjną odbywa się za dotknięciem palca.
W płytach grzewczych stosuje się dwa rodzaje sterowania – mechaniczne i elektroniczne. W tym pierwszym przypadku moc grzania dobiera się za pomocą pokręteł. Do każdego pola grzewczego dedykowane jest jedno pokrętło. Takie sterowanie występuje w większości płyt gazowych oraz w tradycyjnych płytach elektrycznych. Warto dodać, że niektórzy producenci stosują sterowanie mechaniczne również w płytach ceramicznych i indukcyjnych wykonanych w stylu retro.
Natomiast w sterowaniu elektronicznym ustawienia wybiera się za pomocą dotykowych przycisków sensorycznych. Przyciski umieszczone są pod gładką taflą, dzięki czemu bardzo łatwo można je utrzymać w czystości. Takie panele sterowania dominują w płytach indukcyjnych i ceramicznych. Są one również powszechnie stosowane w innych urządzeniach AGD, np. w okapach czy mikrofalówkach. Z kolei w piekarnikach często łączy się obie metody sterowania. Zobacz nowe płyty indukcyjne Kernau, które ostatnio pojawiły się w ofercie tego polskiego producenta.
Sterowanie płytą indukcyjną odbywa się poprzez dotykowy panel. Za jego pośrednictwem możemy w szybki sposób włączyć dane pole grzejne oraz ustawić pożądaną moc grzania. W wielu płytach indukcyjnych do zwiększania lub zmniejszania mocy służą dotykowe przyciski „+” i „-”. Oznacza to, że musimy kilkakrotnie dotknąć dany przycisk, by ustawić poziom grzania np. na 9. W jeszcze innych modelach należy dłużej przytrzymać sensor, aby wybrać właściwą moc. Oba te rozwiązania, choć są niezwykle wygodne, nie są do końca praktyczne, szczególnie jeśli potrzebujemy natychmiast obniżyć moc grzania, by uchronić potrawę przed wykipieniem. W niektórych płytach indukcyjnych wystarczy jedynie przesunąć palcem po panelu, aby wybrać moc grzania. Pozwala to na szybki wybór temperatury i uzyskanie odpowiednich efektów kulinarnych.
Choć czasami uda się przygotować obiad wykorzystując tylko jeden garnek, w większości przyrządzanych posiłków musimy korzystać z kilku naczyń w jednym czasie. Zapanowanie nad duszącymi się warzywami, bulgoczącym w garnku sosem czy smażącymi się kotletami wymaga skupienia i dużej wprawy. Wystarczy bowiem chwila nieuwagi, by któraś z potraw wykipiała albo została przypalona. Właśnie w takich chwilach nieocenione okazuje dotykowe sterowanie płytą indukcyjną. Wystarczy jedynie ruch ręką, by odpowiednio obniżyć moc grzania. Jeszcze wygodniejsze sterowanie mają płyty indukcyjne z czterema osobnymi panelami sterowania. Każdy panel dedykowany jest do innego pola indukcyjnego. Dzięki temu nie musimy wciskać dodatkowych przycisków, by przełączyć na właściwą strefę grzania.
Sterowanie dotykowe posiada obecnie wiele sprzętów AGD, m.in.: okapy, piekarniki, lodówki czy mikrofalówki. Takie panele nie dość, że zapewniają wygodną obsługę, to jeszcze są łatwe w czyszczeniu i często stanowią dodatkową ozdobę urządzeń.
Płyta indukcyjna Beko HII64720QUF2T Kolor: Czarny Szerokość (mm): 590 Ilość pól grzewczych: 4 Ilość poziomów mocy: 9 Booster: Tak |
sprawdź cenę |
|
Płyta indukcyjna Amica PIH6542PHTSUN 3.0 Kolor: Czarny Szerokość (mm): 592 Ilość pól grzewczych: 4 Ilość poziomów mocy: 14 Booster: Tak |
sprawdź cenę |
|
Płyta indukcyjna Kernau KIH 6444-4B Kolor: Czarny Szerokość (mm): 590 Ilość pól grzewczych: 4 Ilość poziomów mocy: 10 Booster: Tak |
sprawdź cenę |