Mięso i ryby to produkty, który wymagają szczególnego traktowania. Jeśli mają długo zachować świeżość i smak, muszą być przede wszystkim odpowiednio przechowywane. Jak, nie umieszczając kurczaka czy zapasu łososia w zamrażarce, przedłużyć ich trwałość? Na rynku istnieją rozwiązania, które pozwolą długo cieszyć się smakiem ulubionych potraw, takie jak lodówka Samsung ze strefą Cool Select Zone, która idealnie nadaje się do przechowywania mięsa i ryb.
Przechowywanie mięsa i ryb wymaga specjalnej troski. Jako że te produkty spożywcze zawierają duże ilości wody oraz białka, stanowią idealną pożywkę dla bakterii. Spożycie zainfekowanego przez drobnoustroje mięsa czy kawałka ryby może wywołać liczne dolegliwości, jak ból żołądka czy wymioty, a nawet prowadzić do poważnych chorób czy zagrożenia życia.
Mięso i ryby należy obowiązkowo przechowywać w lodówce. Niska temperatura zapobiega zepsuciu i pozwala utrzymać świeżość produktu, chroni przed drobnoustrojami. Filet z kurczaka czy rybę najlepiej włożyć do foliowego woreczka lub umieścić na talerzyku i przykryć folią. W zależności od rodzaju produktu, mięso może przebywać w lodówce od kilku godzin do kilku dni. Najdłużej świeżość zachowuje wołowina (od 3 do 4 dni), krócej wieprzowina, jagnięcina i cielęcina (od 2 do 3 dni), najkrócej mięso mielone i mięso z kością, które najlepiej zużyć do 24 godzin. Świeże ryby mogą spędzić w lodówce od 1 do 2 dni. Żeby przedłużyć świeżość mięsa, można posypać je solą, będącą naturalnym konserwantem, lub obłożyć liśćmi pokrzywy.
Na świeżość mięsa wpływa nie tylko jego rodzaj czy sposób zabezpieczenia (woreczek foliowy, przykrywka), ale przede wszystkim temperatura. Umieszczając mięso czy rybę w lodówce, warto pamiętać, że w jej obrębie panują różne temperatury – najczęściej im wyższa partia, tym wyższa temperatura. Chcąc długo zachować dobry smak mięsa i ryb, bez konieczności mrożenia, należy umieścić je w dolnej części lodówki, gdzie panuje optymalna dla tego typu produktów, niska temperatura. Ciekawe rozwiązania oferuje producent sprzętu AGD Samsung. Lodówka Samsung oprócz tradycyjnych półek posiada wygodne, dające szybki dostęp do umieszczonych w niej produktów szuflady. Szuflada Cool Select Zone dodatkowo umożliwia regulację temperatury i dłuższe przechowywanie mięs i ryb.
Innowacją wprowadzoną przez produkujący AGD Samsung jest szuflada z regulowaną temperaturą. Szuflada Cool Select Zone idealnie nadaje się do przechowywania różnego typu produktów, ponieważ użytkownik ma możliwość dopasowania temperatury do typu artykułów, które chce umieścić w środku. O ile dla warzyw czy owoców, optymalne będą 3 stopnie, o tyle mięso i ryby wymagają niższej temperatury. Obniżając je do 0 stopni, można dłużej przechowywać filety z kurczaka, szynkę, kiełbaski czy ulubionego dorsza. Mięso i ryby nie tylko zachowają świeżość, ale także naturalny smak i aromat. Optymalna temperatura pomoże uniknąć mrożenia, zapewniając ochronę przed rozwojem bakterii i zepsuciem.
Lodówka Samsung RF 56M9540SR Roczne zużycie energii (kWh/rok) 445 Pojemność użytkowa chłodziarki (l) 351 Pojemność użytkowa zamrażarki (l) 199 Komunikacja Wyświetlacz LCD Alarm otwartych drzwi Rodzaj sterowania Elektroniczne |
||
|
Lodówka Samsung RB 41R7817B1 Klasa efektywności energetycznej: E Roczne zużycie energii (kWh/rok): 279 Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 276 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 130 Twin Cooling Plus: tak Kolor: Czarny |
sprawdź cenę |