Zamrażarka to urządzenie umożliwiające przechowywanie produktów w bardzo niskich temperaturach. Dzięki nim, można mrozić sezonowe owoce czy większe porcje mięsa. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów zamrażarek. Można wybrać zamrażarkę skrzyniową lub zamrażarkę szufladową. Różnią się one konstrukcją, wyglądem i przede wszystkim przeznaczeniem. Na początku, należy zastanowić się, do czego zamrażarka ma nam służyć – czyli jakie produkty zamierzamy w niej przechowywać.
Zamrażarka zazwyczaj kojarzona jest z tą mniejszą częścią lodówki, w której panuje niższa (ujemna) temperatura. W większości domów rzeczywiście takie urządzenie jest wystarczające, jednak jeśli mrozimy więcej żywności, to musimy zastanowić się, który model zamrażarki spełni nasze oczekiwania. Zarówno zamrażarka szufladowa, jak i skrzyniowa, wymagają dodatkowej przestrzeni. Jednak przede wszystkim powinniśmy się skupić na przeznaczeniu obu tych urządzeń.
Na pierwszy rzut oka, zamrażarka szufladowa swoim wyglądem przypomina tradycyjną lodówkę. Jest tak skonstruowana, że w środku znajdują się praktyczne przegródki – stąd nazwa zamrażarka szufladowa. Ze względu na swoją budowę, urządzenia te są bardzo wygodne w użytkowaniu. Dzięki nim, można „czysto” przechowywać mrożone produkty. Mrożonki są ładnie poukładane w szufladach, wszystko ma swoje miejsce, dzięki temu łatwo jest zlokalizować produkt, którego aktualnie potrzebujemy.
Największą zaletą zamrażarki szufladowej jest wygoda użytkowania. Prosta forma umożliwia schludne poukładanie produktów. Wszystko jest bardzo przejrzyste, a produkty znajdują się na wyciągnięcie ręki. Zamrażarki szufladowe są bardzo funkcjonalne. Najnowsze modele wyposażone są w innowacyjne rozwiązania, np. komorę niskich temperatur.
Szuflady to wygodny sposób na przechowywanie sezonowych warzyw, owoców lub małych porcji mięsa. W takim urządzeniu, nie ma możliwości mrożenia większych mięs, ponieważ forma szuflad na to nie pozwala. Zamrażarki szufladowe, są więc idealnym rozwiązaniem dla osób, które mrożą dużo, ale małych gabarytowo produktów.
|
Zamrażarka Gorenje FH251AW Klasa efektywności energetycznej: F Roczne zużycie energii (kWh/rok): 268 Pojemność użytkowa komory (l): 245 Oświetlenie wnętrza: LED Rodzaj sterowania: Mechaniczne |
sprawdź cenę |
|
Zamrażarka Amica FS 151.3C Klasa efektywności energetycznej: F Roczne zużycie energii (kWh/rok): 227 Pojemność użytkowa komory (l): 139 Oświetlenie wnętrza: Nie Rodzaj sterowania: Mechaniczne |
sprawdź cenę |
|
Zamrażarka Beko FSE 1073N Klasa efektywności energetycznej: F Roczne zużycie energii (kWh/rok): 209 Pojemność użytkowa komory (l): 95 Oświetlenie wnętrza: LED Rodzaj sterowania: Elektroniczne |
sprawdź cenę |
O ile, zamrażarka szufladowa przypomina lodówkę i stanowi urządzenie bardzo zorganizowane, tak zamrażarka skrzyniowa wygląda jak duże pudło. W środku nie ma żadnych przegródek, półek ani szuflad. Jest tylko jedna komora, do której wkłada się wszystkie produkty.
Największą zaletą zamrażarki skrzyniowej jest ogromna pojemność. Brak półek sprawia, że mamy do dyspozycji naprawdę dużą przestrzeń. Zamrażarka skrzyniowa przeznaczona jest do mrożenia i przechowywania produktów o różnych rozmiarach. Można do niej włożyć zarówno duże porcje mięsa, jak i małe owoce sezonowe – wszystko się zmieści.
Drzwi zamrażarek skrzyniowych otwierają się do góry, co jest bardzo wygodne. Urządzenia te, wyróżniają się dobrą izolacją, dlatego zużycie energii też jest niższe. Zamrażarki skrzyniowe dedykowane do mrożenia dużych produktów, np. mięsa czy ryb. Mniejsze mrożonki mogą się zawieruszyć wśród tych większych, przez mogą być trudne do wyciągnięcia.
Brak półek może okazać się problemem. Produkty znajdujące się na dnie, ciężko będzie wyjąć – możliwe, że nie obejdzie się bez częściowego opróżnienia urządzenia.