Lodówka jest jednym z najważniejszych urządzeń kuchennych, ponieważ odpowiada za utrzymanie świeżości produktów spożywczych. Ze względu na szeroki wachlarz modeli, zastosowane technologie i udogodnienia, wybór tego jedynego urządzenia nie jest wcale łatwym zadaniem. Aby pomóc Wam w podjęciu odpowiedniej decyzji, przygotowaliśmy zestawie cech, które powinna posiadać każda lodówka.
W przeciwieństwie do wielu innych sprzętów AGD, lodówka pracuje non-stop, dlatego też pobiera największą ilość energii elektrycznej. Odpowiada za niemal 1/3 naszych rachunków za prąd, stąd tak ważne jest, aby posiadała możliwie jak najwyższą klasę energetyczną. Naszym priorytetem powinien być zatem zakup modeli w klasie od A+ do A+++, dzięki czemu będziemy mogli czerpać podwójne korzyści. Nie tylko zapłacimy niższe rachunki za prąd, ale również przyczynimy się do ochrony środowiska naturalnego.
Wszystkie pracujące sprzęty AGD generują dźwięki – jedne o mniejszych decybelach, inne o większych. Lodówka jednak powinna pracować jak najciszej i uaktywniać się jak najrzadziej, szczególnie jeśli mamy kuchnię otwartą na salon. Nie może bowiem dochodzić do sytuacji, w których praca lodówki będzie przeszkadzała nam w nauce lub zakłócała sen. Ciche lodówki znajdziemy w ofercie wielu producentów, dobrym przykładem jest lodówka Bosch KGN 39KLEB, która generuje hałas na poziomie 39 dB.
Aby uniknąć powstawania lodu na ściankach lodówki i w rezultacie konieczności jej ręcznego rozmrażania, powinniśmy wybrać model wyposażony w system No Frost. Specjalne wentylatory zapewniają stały obieg zimnego powietrza, dzięki czemu w środku utrzymywany jest odpowiedni poziom wilgoci i stała temperatura. Takie działanie zapobiega powstawaniu lodu, dlatego nie ma potrzeby ręcznego rozmrażania urządzenia.
W starszych modelach lodówek na różnych poziomach panowały odmienne temperatury, dlatego tak ważne było odpowiednie układnie produktów spożywczych. Teraz, dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii, możemy układać żywność na dowolnych półkach i mieć pewność, że będzie ona przechowywana mniej więcej w tej samej temperaturze. Lodówki Bosch, np. model Bosch KGN 33KL20, posiadają system MultiAirflow, wspomagany wentylatorem, który rozprowadza zimne powietrze po całej komorze chłodziarki. Dzięki temu, na wszystkich półkach panuje podobna temperatura.
Dobra lodówka powinna również posiadać wydzieloną strefę, w której będzie panować niska temperatura – około 0°C. Jest ona odpowiednia do przechowywanych owoców i warzyw, a także wędlin, mięsa i ryb. W lodówkach marki Bosch takie warunki stwarza system VitaFresh, posiadający możliwość regulacji wilgotności. Dzieli się na dwie strefy: górną, przystosowaną do przechowywania mięs oraz dolną – dla owoców i warzyw.
Lodówka Bosch KGN 39KLEB Ta lodówka jest aktualnie niedostępna. Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 279 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 87 System No Frost: tak Kolor: Inox |
||
Lodówka Amica FK2995.2FTX Roczne zużycie energii (kWh/rok) 274 Pojemność użytkowa chłodziarki (l) 180 Pojemność użytkowa zamrażarki (l) 70 Technologie No Frost Superchłodzenie Poziom hałasu (dB) 41 |
||
|
Lodówka Samsung RB37K63602C Klasa efektywności energetycznej: F Roczne zużycie energii (kWh/rok): 322 Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 269 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 98 System No Frost: tak Kolor: Czarny |
sprawdź cenę |
|
Amica FK2515.4UTXAA Klasa efektywności energetycznej: E Roczne zużycie energii (kWh/rok): 221,56 Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 184 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 84 System No Frost: nie Kolor: Inox |
sprawdź cenę |