Wkładając produkty do lodówki, chcemy, by pozostały świeże na dłużej. Ma im to zapewnić przede wszystkim niska temperatura przechowywania. Jednak sprzęty najnowszej generacji wyposażane są w dodatkowe systemy, które są w stanie zachować żywność w dobrej kondycji przez znacznie dłuższy czas. Warto się im bliżej przyjrzeć, kiedy wybierasz nową lodówkę, bo przecież to sprzęt, który pozostanie z Tobą na lata.
Dobre lodówki są w stanie zagwarantować Ci, że niezależnie od tego, w którym miejscu położysz w nich produkty, wszędzie panować będzie stabilna i odpowiednio niska temperatura, która we właściwy sposób o nie zadba. Najnowsze modele chłodziarek wyposażane są w specjalne systemy, za sprawą których zimne powietrze nie kumuluje się w centralnej części komory, ale dociera do każdego jej zakamarka. Jeżeli chcesz zyskać pewność co do stałej temperatury w zamrażarce, wybierz model z technologią No Frost. To również za jego sprawą powietrze w zamrażalniku jest odpowiednio wentylowane, by nie gromadziła się w nim wilgoć. Dzięki temu nie może pojawić się w nim lód czy chociażby szron. Dla Ciebie to dodatkowy atut, który sprawia, że raz na zawsze możesz zapomnieć o konieczności rozmrażania lodówki.
Szuflada na warzywa i owoce w innowacyjnych lodówkach nie jest już tylko zwykłą szufladą. Producenci zastępują je komorami, które stanowić mają strefę świeżości. Jak to jest możliwe? Specjalnie zaprojektowane systemy umożliwiają utrzymanie w szufladzie optymalnej wilgoci i temperatury, bliskiej 0°C. To właśnie idealne warunki do przechowywania świeżych produktów – nie tylko warzyw i owoców, ale również ryb czy surowego mięsa. W ten sposób możesz cieszyć się ich doskonałym smakiem, zapachem, ale i konsystencją przez znacznie dłuższy czas. Co więcej, tak przechowywana żywność zachowuje o wiele więcej składników odżywczych.
Wystarczy by w lodówce znalazła się jedna przeterminowana rzecz, która zacznie się psuć, by w całej komorze chłodzenia pojawiły się bakterie przyspieszające psucie się pozostałych produktów. Dlatego też producenci najwyższej klasy chłodziarek instalują w nich systemy wychwytujące bakterie, a przy tym neutralizujące przykre zapachy. Takie rozwiązanie oznacza, że powietrze w lodówce jest zawsze świeże, a aromaty poszczególnych produktów nie przenikają się nawzajem. A zatem po raz kolejny lodówka staje na straży świeżości Twojej żywności, a do tego pozwala Ci na spore oszczędności.
![]() |
![]() |
![]() |
Lodówka Bosch KGN 33KLEAE Rodzaj: Lodówka wolnostojąca Klasa efektywności energetycznej: E Roczne zużycie energii (kWh/rok): 237 Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 192 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 87 Technologia No-Frost: Tak Kolor: Inox |
Lodówka Amica FK2995.2FTX Klasa efektywności energetycznej F Roczne zużycie energii (kWh/rok) 274 Pojemność użytkowa chłodziarki (l) 180 Pojemność użytkowa zamrażarki (l) 70 Pojemność całkowita brutto (l) 252 Technologie No Frost Superchłodzenie |
Lodówka Gorenje NRK6202ES4 Klasa efektywności energetycznej: F Roczne zużycie energii (kWh/rok): 246 Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 235 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 96 Kolor: Inox |
sprawdź cenę |
sprawdź cenę |
sprawdź cenę |