Ludzkość od zawsze szukała nowych sposobów na przechowywanie żywności. Nie można jej przecież ot, tak zostawić w przypadkowym miejscu, gdzie byłaby podatna np. na działanie promieni słonecznych. Wraz z postępującym rozwojem technologicznym zaczęliśmy dążyć do tego, aby przechowywana żywność przez jak najdłuższy czas zachowała swoje właściwości. Niewątpliwie przełomem w tej dziedzinie stały się lodówki, jednak nie oznacza to, że zwykły sprzęt tego typu jest szczytem naszych możliwości.
Na psucie się żywności mają wpływ głównie naturalne czynniki, takie jak dostęp światła, wilgotności, ciepła, powietrza. Nie pomaga też czas – w miarę jego upływu, przy jednoczesnym występowaniu innych uwarunkowań, mogą namnażać się drobnoustroje. Konsekwencją tego wszystkiego są reakcje chemiczne, powodujące chociażby pleśń czy rozwój grzybów. Zepsuta żywność traci walory smakowe i estetyczne, wartości odżywcze, a jej spożycie naraża nas dodatkowo na poważne kłopoty ze zdrowiem.
Już w XIX wieku powstały pierwsze lodówki, a z czasem na stałe zadomowiły się w naszych mieszkaniach. Za pomocą czynnika chłodzącego obniżają one temperaturę wewnątrz, kosztem doprowadzanej energii elektrycznej. Lodówki różnią się wielkością i zastosowanymi technologiami, bez nich nie wyobrażamy sobie życia. W końcu mięso czy nabiał nie leżąc w lodówce zepsułyby się niezwykle szybko, a o większych zakupach nie mogłoby być mowy. Sprzęt AGD Samsung i innych marek zrewolucjonizował więc funkcjonowanie człowieka we współczesnym świecie.
Zwykła lodówka to jednak nie wszystko, co może nam zaoferować współczesny rynek, jeżeli chodzi o przechowywanie żywności. W przypadku sprzętu tego typu wyróżnia się lodówka Samsung – niejedna z nich posiada zamontowaną technologię Twin Cooling Plus. Na czym dokładnie polega ten system i jego funkcjonowanie? Są to dwa zupełnie niezależne obiegi chłodzenia, jeden w chłodziarce, drugi w zamrażalniku. Zalet tego rozwiązania jest kilka. Po pierwsze, żywność zachowuje trwałość na dłużej. Kolejnym aspektem jest doskonała jakość i poziom wilgotności przechowywanych produktów. Nie można też zapominać o fakcie, że w lodówkach z technologią Twin Cooling Plus, zapachy jedzenia z poszczególnych komór nie przenikają do sąsiednich, co często występuje w tańszych lodówkach mniej renomowanych producentów. Jest to szczególnie drażniące, gdy przechowujemy w lodówce np. ciasto, a jednocześnie aromatyczne mięso. Nie chcemy, aby zapachy się przenikały.
W kwestii przechowywania żywności nie ma sensu się ograniczać – chodzi przecież o nasz komfort, walory smakowe i estetyczne dań i przede wszystkim o nasze zdrowie. Warto więc zastanowić się nad zakupem sprzętu z technologią, która sprawia, że żywność zachowa swoją świeżość na długi czas, a po wyjęciu z lodówki jedzenie zawsze będzie idealnie wyglądać, pachnieć i smakować.
Lodówka Samsung BRB 260187WW Do Zabudowy Pojemność użytkowa chłodziarki (l) 191 Pojemność użytkowa zamrażarki (l) 71 Twin Cooling Plus: tak Technologia No Frost: tak Kolor: Biało - szary |
||
|
Lodówka Samsung RB 36R8837S9 Klasa efektywności energetycznej: E Roczne zużycie energii (kWh/rok): 263 Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 245 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 110 Twin Cooling Plus: tak Kolor: Inox |
sprawdź cenę |
|
Lodówka Samsung RB 41R7817B1 Klasa efektywności energetycznej: E Roczne zużycie energii (kWh/rok): 279 Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 276 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 130 Twin Cooling Plus: tak Kolor: Czarny |
sprawdź cenę |