Istnieje wiele sposobów na samodzielne rozmrażania lodówki – wiele z nich jest oczywiście skutecznych, inne przyczyniają się do zwiększonego zużycia sprzętu i mogą być przyczyną awarii. Posiadacze lodówek bardzo często niestety wybierają to drugie rozwiązanie. Istnieje jednak bardzo prosty sposób na rozwiązanie problemu zalegającego lodu raz na zawsze. Jest nim lodówka z No Frost, czyli system zapobiegający powstawaniu szronu.
Szron powstający w lodówce powstaje przez zamarzanie znajdującej się w jej wnętrzu – najczęściej pod postacią pary wodnej – wilgoci. Jeżeli warstwa szronu nie jest usuwana regularnie, po pewnym czasie zamienia się, zwłaszcza wewnątrz zamrażalnika i w sąsiadującej z nim części lodówki, w trudną do usunięcia skorupę lodu. Już sam ten fakt może w znacznej mierze przyczynić się do awarii lodówki. Jeżeli natomiast warstwa lodu osiągnie zbyt dużą grubość, drzwiczki mogą nie domykać się szczelnie i powodować duże straty energii. W takiej sytuacji zagrożona jest zarówno lodówka, jak i znajdująca się w jej wnętrzu żywność.
Obecna w lodówce wilgoć w znacznym stopniu przyspiesza psucie się przechowywanej żywności. Sprzyja rozwojowi pleśni, której w krótkim czasie mogą znaleźć się w całej lodówce i są bardzo trudne do usunięcia. Taka sytuacja jeszcze bardziej skraca czas w jakim żywność może być w lodówce przechowywana i stwarza zagrożenie dla zdrowia. Tradycyjnym sposobem radzenia sobie z tym problemem jest regularne rozmrażanie lodówki.
Odpowiedzią na problem jest technologia no frost, a jej unowocześnioną wersją jest stosowana w lodówkach Beko technologia NeoFrost. Polega ona na skutecznej kontroli wilgotności powietrza w środowisku wnętrza lodówki. Dzięki zastosowaniu dwóch, lub trzech (w zależności od modelu) parowników i wentylatorów, oraz systemu skraplania wilgoci w lodówkach zaopatrzonych w ten system powietrze jest bardzo suche. Brak wilgoci w powietrzu oznacza nieosadzanie się szronu i w znacznym stopniu wpływa na żywotność urządzenia i jakość przechowywanej żywności.
Ważną zaletą takiego rozwiązania jest również jego pozytywny wpływ na przechowywaną żywność. Sucha i zimna atmosfera w lodówce nie jest dobrym środowiskiem dla rozwoju grzybów i bakterii, a więc produkty żywnościowe mogą być przechowywane dłużej. Działanie tego rodzaju rozwiązania obrazuje doskonale bardzo długie przechowywanie warzyw. W lodówkach bez systemu no frost warzywa po jakimś czasie się psują – najczęściej pleśnieją. W lodówkach wyposażonych w technologia NeoFrost długotrwale przechowywane warzywa co najwyżej lekko wysychają.
Chłodziarko-zamrażarka CNA340I20XP to urządzenie w klasie energetycznej A+, co czyni ją bardzo wydajnym energetycznie sprzętem. Pozwala na znaczne ograniczenie zużycia energii elektrycznej, a więc również pozytywnie wpływa na stan domowego budżetu. Urządzenie zaopatrzone jest w system szybkiego mrożenia. Pozwala to na przedłużenie przydatności do spożycia produktów wcześniej włożonych do zamrażalnika, a także zachowania wartości odżywczych i walorów smakowych w większym stopniu, niż w przypadku tradycyjnych zamrażalników.
Lodówka Beko RCNA406I30XB znajduje się w jeszcze wyższej klasie energetycznej A++, dzięki czemu polecana jest osobom, dla których troska o środowisko naturalne jest wyjątkowo ważną kwestią. Lodówka wyposażona jest w komorę zero – wydzieloną przestrzeń, w której utrzymywana jest temperatura na poziomie zera stopni, co pozwala na dłuższe przechowywanie produktów świeżych jak mięso czy ryby.
|
Lodówka Beko CNA 295K30XPN Klasa efektywności energetycznej: F Roczne zużycie energii (kWh/rok): 282 Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 190 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 76 Technologia NeoFrost: Tak Kolor: Inox |
sprawdź cenę |
|
Lodówka Beko RCNE 366E40ZXPN Klasa efektywności energetycznej: E Roczne zużycie energii (kWh/rok): 250 Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 215 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 109 Technologia NeoFrost: Tak Kolor: Szary metalik |
sprawdź cenę |