Site icon Wszystko o AGD

Płyty indukcyjne – wady i zalety

płyta grzewcza

Kuchnia to miejsce, które bez kilku sprzętów po prostu nie miałoby racji bytu. Jednym z takich urządzeń jest płyta grzewcza – w dzisiejszych czasach, ciężko sobie wyobrazić kuchnię bez tego sprzętu. Dzięki niej możemy ugotować coś pysznego i podgrzać wczorajszy obiad. Od pewnego czasu ogromną popularnością cieszą się płyty indukcyjne. Powoli zaczynają one wypierać płyty gazowe. Dlaczego? Wyróżniają się dużą funkcjonalnością, bezpieczeństwem, a także oszczędnością. Na indukcji ugotujemy szybciej i łatwiej, jednak przed zakupem warto bliżej zapoznać się z tematem, by dowiedzieć się co nas czeka. Zapraszamy do dalszej części artykułu.

Jak działa płyta indukcyjna?

Swoim wyglądem płyta indukcyjna na pierwszy rzut oka bardzo przypomina płytę ceramiczną. Oczywiście są to tylko pozory, gdyż jest to zupełnie inne urządzenie. W przeciwieństwie do kuchenek gazowych – tutaj nie mamy grzałek ani ognia. Ciepło wytwarzane jest w wyniku działania indukcji.

Płyta indukcyjna na całej powierzchni pokryta jest szklaną taflą, a pod nią znajdują się cewki indukcyjne. Prąd odpowiedzialny jest za wytwarzanie pola magnetycznego, które wytwarza ciepło na dnie garnka.

Płyty indukcyjne są bardzo energooszczędne. Tutaj nie nagrzewamy powierzchni całego urządzenia, a jedynie sam garnek – i pole na którym stoi. Tego typu płyty szybko się nagrzewają i tak samo szybko stygną.

Płyta indukcyjna Beko HII 64200 FMTR

Wysokość (cm) 5.5
Szerokość (cm) 58
Głębokość (cm) 51
Wykonanie płyty Szkło
Ilość pól grzejnych 4
sprawdź cenę
Płyta indukcyjna Amica PIH 6544PHTSU

Wysokość (cm) 5.4
Szerokość (cm) 59.2
Głębokość (cm) 52.2
Wykonanie płyty Szkło ceramiczne
Ilość pól grzejnych 4
sprawdź cenę
Płyta Indukcyjna Bosch PIF 651FB1E

Wysokość (cm) 5.1
Szerokość (cm) 59.2
Głębokość (cm) 52.2
Wykonanie płyty
Szkło ceramiczne
Szlifowane krawędzie
sprawdź cenę

Dodatkowe funkcje płyt indukcyjnych

Płyty indukcyjne to innowacyjne urządzenia, które są bardzo intuicyjne. Wyposażone zostały w szereg rozwiązań, które okazują się bardzo pomocne podczas gotowania. Wszystkie modele posiadają zdolność rozpoznawania wielkości garnka – dlatego nie ma mowy o jakichkolwiek stratach energetycznych. Większość płyt indukcyjnych posiada funkcję Booster, która umożliwia bardzo szybkie podniesienie temperatury i jej utrzymanie przez określony czas. Funkcja ta pozwoli nam jeszcze szybciej przygotować niedzielny obiad. Wiele modeli wyposażonych zostało w minutnik, który umożliwia ustawienie czasu pracy urządzenia. Wychodząc z domu możemy spokojnie zostawić garnek na płycie – po określonym czasie urządzenie samo się wyłączy! Ponadto, najnowsze modele płyt indukcyjnych wyposażone zostały w czujniki temperatury czy sensory smażenia, które informują nas o tym, gdy patelnia jest już dostatecznie nagrzana.

Czy indukcja ma wady?

Pracuje szybko, wygląda fenomenalnie – czego chcieć więcej? Okazuje się jednak, że korzystanie z indukcji, nie do końca jest takie proste jak mogłoby się wydawać. Decydując się na zakup tego typu płyty, musimy liczyć się z tym, że nie będzie ona jedynym wydatkiem. Chcąc korzystać z tajników indukcji, musimy mieć do tego odpowiednie naczynia. Zwykłe garnki nie nadają się na tego typu płytę – ich dno nie jest przystosowane do działania na indukcji.

Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Całość: 1 Średnia: 5]
Exit mobile version