Jeśli często wybierasz się na grzybobranie, powinieneś zaopatrzyć się w elektryczną suszarkę do żywności. Nie dość, że szybciej wysuszy produkty i zużyje mniej prądu niż piekarnik, to jeszcze łatwiej zapanujesz nad całym procesem suszenia. Ten niewielki sprzęt AGD skutecznie wysuszy nie tylko grzyby, ale również owoce, warzywa, zioła, a nawet mięso. Na co warto zwrócić uwagę przy jego zakupie?
Wybierając suszarkę do żywności, w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na jej moc, ponieważ jest to czynnik, który w dużej mierze będzie decydować o wydajności urządzenia. Na rynku dostępne są modele o mocy od 240 W do nawet 700 W, przy czym do zastosowań domowych najlepiej sprawdzą się suszarki o średniej mocy – do około 500 W. Jeśli postawimy na model o małej mocy, będzie on potrzebować wielu godzin, by dobrze wysuszyć żywność, a to narazi nas na wysokie rachunki za prąd. Z kolei suszarka do warzyw i owoców o zbyt dużej mocy, może szybko przypalić wierzchnią warstwę produktów. Warto wybrać urządzenie wyposażone w regulację mocy, co pozwoli nam dobrać odpowiednie parametry do rodzaju suszonej żywności.
Kolejnym ważnym parametrem suszarek do żywności jest pojemność. W większości modeli wynosi ona około 10 – 11 litrów, choć dostępne są modele, które mogą pomieścić nawet 15 litrów żywności. Mówiąc o pojemności, nie możemy pominąć sit, na których układa się produkty do suszenia. W sklepach dostępne są modele posiadające od 3 do nawet 9 sit. Co więcej, niektórzy producenci projektują swoje urządzenia tak, aby można było łatwo zwiększyć ich pojemność poprzez dokupienie dodatkowych sit. Osoby, które zamierzają suszyć dość duże produkty, powinny dodatkowo zwrócić uwagę, jak wysokie brzegi posiadają sita.
Większość dostępnych na rynku suszarek posiada okrągły kształt i zespół grzewczo-wentylacyjny umieszczony w podstawie. Można jednak spotkać modele przypominające małą komodę, z wysuwanymi tackami na żywność. W takich sprzętach grzałka zazwyczaj znajduje się u góry, co zapewnia znacznie większą wydajność. Nie bez znaczenia jest także materiał, z którego została wykonana obudowa urządzenia. Suszarka do warzyw i owoców z przezroczystą obudową będzie najbardziej praktyczna, ponieważ umożliwi wygodne kontrolowanie procesu suszenia bez konieczności podnoszenia pokrywy. W przypadku innych materiałów, to zadanie będzie znacznie utrudnione. Warto również sprawdzić, czy obudowę suszarki można rozłożyć na części, ponieważ ułatwi to czyszczenie i przechowywanie.
Niektóre suszarki do żywności posiadają dodatkowe funkcje, które ułatwiają suszenie produktów, a także zapewniają komfort i bezpieczeństwo w trakcie użytkowania. Jedną z nich jest zabezpieczenie termiczne, inaczej nazywane ogranicznikiem temperatury, które czuwa nad tym, aby urządzenie nie przegrzało się w czasie pracy. Dobrze by było, gdyby suszarka do warzyw i owoców posiadała również termostat. Dzięki temu, że utrzymuje on stałą temperaturę podczas suszenia, urządzenie pracuje równomiernie, a żywność na wszystkich poziomach zostaje jednakowo wysuszona.
![]() |
Suszarka do warzyw i owoców Ravanson SD 2030 Przeznaczenie: Grzyby, Owoce, Warzywa, Zioła Miejsce suszenia: Taca Regulacja temperatury: Do 70 st. C Obciążenie: 10 kg (2.5 kg taca) Moc (W): 520 |
sprawdź cenę |